Ασχολείται ενεργά με το Κολέγιο Ανατόλια από το 1986. «Τυχαία» όπως λέει ο ίδιος, αφού η μόνη σχέση που είχε μέχρι τότε με την Ελλάδα ήταν μέσα από τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων της. Τριάντα χρόνια μετά, κι έχοντας περάσει από διάφορα πόστα, ο Albert H. “Chip” Elfner III ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου των Εφόρων του Κολλεγίου. Η εκλογή του έγινε το περασμένο φθινόπωρο στη Βοστόνη, ενώ η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία πριν λίγους μήνες. Αν και ζει μίλια μακριά και είναι πολυάσχολος, έχει πάντα στο νου του το Ανατόλια, το οποίο θεωρεί «Επιτυχημένο, δυνατό και με μακρά ιστορία». Εκτιμά ότι το σχολείο καινοτομεί στο χώρο της εκπαίδευσης και απευθύνει ανοικτό κάλεσμα προς όλους τους αποφοίτους του να το ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν, αφού ανήκει σε αυτούς. Η «σύνδεση» Θεσσαλονίκης- Φλόριντα, όπου ζει και εργάζεται, έγινε ένα απόγευμα του περασμένου Φλεβάρη. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ακουγόταν πρόθυμος να μιλήσει στο Alumnus για το σχολείο, τις επενδύσεις, το μέλλον, τους στόχους του, αλλά και για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Who is who
Ο Albert H. “Chip” Elfner είναι σήμερα 71 ετών. Γεννήθηκε σ’ένα μικρό χωριό λίγο έξω από τη Βοστόνη και όπως αναφέρει, το σχολείο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Σπούδασε στο Middlebury College, στο Βέρμοντ και μετά από τέσσερα χρόνια μετακόμισε στη Βοστόνη, όπου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, κάτι που επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο του χαρακτήρα του. Σε νεαρή ηλικία μυήθηκε στη σκέψη του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σοφοκλή, κάτι θεωρεί καρμικό, αφού χρόνια αργότερα ο δρόμος του τον οδήγησε σ’ένα ελληνικό σχολείο.
Σήμερα, μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή τριάντα χρόνων στη διαχείριση επενδύσεων, το βιογραφικό του αναφέρει ότι υπήρξε Οικονομικός Διευθυντής της Keystone Investments, είναι Διευθυντής και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της εταιρίας Unitil (Χάμπτον, Νιου Χαμσάιρ), Διευθυντής και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της εταιρίας Main Street America Insurance Co. (Τζάκσονβιλ, Φλόριντα), και μέλος της Boston Security Analysts Society. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Mountain Lake Corporation. Παράλληλα, υπηρέτησε ως Έφορος εκπαιδευτικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων τα New England Colleges Fund (πρώην Πρόεδρος), Middlesex School και Middlebury College, όπου υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοδότησης. Επίσης είναι Έφορος του οργανισμού Trustees of the Donations of the Episcopal Diocese of Massachusetts. Είναι παντρεμένος, έχει δυο παιδιά, μια κόρη και έναν γιο και πέντε εγγόνια – τρία κορίτσια και δυο αγόρια.
Από τη Βοστώνη στη Θεσσαλονίκη
Πώς ένας άνθρωπος που διαπρέπει στις επιχειρήσεις αποφασίζει ν’ ασχοληθεί μ’ ένα σχολείο; «Συμπτωματικά», μας απαντά. «Ο προϊστάμενός μου με ρώτησε μια μέρα αν ήξερα κάποιον που να γνώριζε οτιδήποτε για την Ελλάδα. Μου φάνηκε περίεργο, γιατί οι σχέσεις μας ήταν καθαρά επαγγελματικές. Του απάντησα ότι έχω ένα φίλο που ταξιδεύει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μου ζήτησε να τον καλέσω σε γεύμα. Κατά τη διάρκειά του τον ρώτησε αν γνωρίζει το Κολλέγιο Ανατόλια κι εκείνος του αποκρίθηκε πως είχε διδάξει στο σχολείο! Εντυπωσιάστηκε και αργότερα μου εκμυστηρεύτηκε ότι συμπάθησε τον φίλο μου και τη σύζυγό του, διάσημη καθηγήτρια και αρχαιολόγο. Τότε μου πρότεινε ν’ ασχοληθούμε με το Ανατόλια. Έτσι, γίναμε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου». Έκτοτε, ο Albert H. Elfner επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τη Θεσσαλονίκη, για την ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κολλεγίου. Του ζητάμε να θυμηθεί μια ιδιαίτερη στιγμή, και αναφέρει την εκλογή από το Συμβούλιο των Εφόρων του Πάνου Βλάχου στη θέση του Προέδρου, τον Απρίλιο του 2014. «Η παράδοση ήθελε στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου να εκλέγεται ένας Αμερικανός. Ο Πάνος Βλάχος είναι ο πρώτος Έλληνας Πρόεδρος του Κολλεγίου», σχολιάζει, δηλώντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τα ηνία του αναλάμβανε ένας Έλληνας, αφού εκείνη την περίοδο η χώρα βίωνε κοινωνική και οικονομική κρίση. Μάλιστα, τον αποκαλεί «Δυνατό αρχηγό».
Το σχολείο ανήκει στους αποφοίτους του
Για τον Albert Η. Elfner σημαντικό είναι η Επιτροπή των Εφόρων του Κολλεγίου, σε συνεργασία με τον Πρόεδρό του, να βελτιώνουν το στρατηγικό σχεδιασμό του για το μέλλον. «Στόχος μου είναι να αυξηθούν οι πηγές χρηματοδότησης, για να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο πετυχημένο σχολείο στο μέλλον. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες αποφοίτους του Ανατόλια να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος τους για το μέλλον του ιδρύματος. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση: να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στους αποφοίτους μια κουλτούρα ιδιοκτησίας, ώστε να υποστηρίξουν οικονομικά το σχολείο. Η αριστεία που επιδιώκουμε, σημαίνει έξοδα». Μιλώντας με παραδείγματα, αναφέρεται στις υποτροφίες, στις ευκαιρίες δηλαδή που δίνει το Κολλέγιο να σπουδάσουν σ’ αυτό μαθητές οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. «Το 20% των σπουδαστών μας λαμβάνουν κάποια μορφή υποτροφίας. Θέλουμε να μπορέσουμε να παρέχουμε μεγαλύτερη βοήθεια σε μαθητές και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνουμε κεφάλαια», αναφέρει. Επίσης, θεωρεί ότι το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση της νεολαίας. «Το να μορφώνεις νέους ανθρώπους, όπως κάνουμε στο Ανατόλια, είναι σπουδαίο. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως ο ρόλος του σχολείου είναι σημαντικός και θα γίνει σημαντικότερος για την ανάπτυξη της ίδιας της Ελλάδας. Μέσα από την κρίση και το Κολλέγιο βγαίνει δυνατότερο. Αυτό μου δίνει κουράγιο. Παρέχουμε αρκετές επιλογές και ποικιλία δραστηριοτήτων στους μαθητές μας μετά τα μαθήματα, κι αυτό είναι σημαντικό και για τους ίδιους αλλά και για το σχολείο», υποστηρίζει.
Η σχέση με την Ελλάδα και το Σύλλογο Αποφοίτων
Ποια είναι, όμως, η άποψή του για την Ελλάδα; «Μπορεί να μην είμαι ειδικός στην πολιτική ή την οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο η περίοδος είναι δύσκολη, όπως και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ιστορικά είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Και πολλές απ’ αυτές τις ξεπέρασε, βγαίνοντας πιο δυνατή. Είμαι αισιόδοξος».
Αναφορικά με το ρόλο του Συλλόγου Αποφοίτων και τις δράσεις του, αναφέρει πως «Ο Σύλλογος είναι πολύ γενναιόδωρος. Το σχολείο είναι ιδιωτικό και ανήκει στους αποφοίτους του. Μπορεί να εποπτεύεται από τους Εφόρους, αλλά ανήκει σ’ εκείνους. Το μέλλον του και η εξέλιξή του εξαρτώνται από τους απόφοιτους του. Είναι σημαντικό να έρχονται στο σχολείο και να υποστηρίζουν τους διαχειριστές και τον Πρόεδρό του». Προτείνει, μάλιστα, ο Σύλλογος Αποφοίτων να υποστηρίξει περαιτέρω τις δραστηριότητες των μαθητών και, φυσικά, «Να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο, για να αντιμετωπιστούν από κοινού οικονομικές ανάγκες που μπορεί να προκύπτουν κατά καιρούς. Ο Σύλλογος Αποφοίτων έχει συμβάλλει στην επιτυχία του σχολείου», καταλήγει.
Η συνέντευξη του Albert H. Elfner II στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Anatolia Alumnus του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια (τεύχος 136, Απρίλιος 2016)