Το να σπουδάσει κανείς στο Yale, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, είναι το όνειρο χιλιάδων μαθητών. Για έναν Έλληνα μαθητή οι σπουδές στο New Haven, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα του διάσημου Αμερικανικού Πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1701 και από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μεταξύ άλλων ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, ο Σάμιουελ Μόρς, ο Πωλ Κρουγκμαν, η Μέριλ Στρίπ, ο Όλιβερ Στόουν και πολλοί άλλοι, μπορεί να φαίνεται σχεδόν ουτοπία! Και όμως ένας υπότροφος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια κατόρθωσε όχι μόνο να γίνει δεκτός αλλά να σπουδάσει στο κορυφαίο αυτό ακαδημαϊκό ίδρυμα με πλήρη υποτροφία!
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Ο Νάρεκ Αλεξανιάν είναι μόλις δεκαεννιά χρονών και βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον περασμένο Αύγουστο. Έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό, έχοντας αφήσει πίσω μια σίγουρη θέση που του εξασφάλιζαν τα 19.150 μόρια στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις των μαθητών εκείνων που κατορθώνουν όχι μόνο να γίνουν δεκτοί σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο αλλά να αριστεύσουν και στις πανελλαδικές εξετάσεις!
Γεννήθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη από Αρμένιους γονείς. Στο Κολλέγιο Ανατόλια ήταν αριστούχος υπότροφος σε όλα τα χρόνια της φοίτησής του. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που του έδωσε το Σχολείο έδειξε από νωρίς την κλίση του στις θετικές επιστήμες. Συμμετείχε με επιτυχία σε διαγωνισμούς Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής και Μαθηματικών, βάζοντας κάθε φορά και πιο ψηλά τον πήχυ. Τα ενδιαφέροντά του όμως απλώνονταν σε πολύ περισσότερους τομείς: μέλος των σχολικών ομίλων επιχειρηματολογίας, βυζαντινής μουσικής και κεραμικής, βιβλιόφιλος με ιδιαίτερη αγάπη στη λογοτεχνία αλλά και με εξαιρετικές επιδόσεις στο πινγκ πονγκ και στο σκάκι, ο Ναρέκ συνδύαζε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την απόλαυση με την πνευματική του καλλιέργεια. Παράλληλα είχε ενεργό ρόλο στην Αρμενική Νεολαία Θεσσαλονίκης. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του Ανατόλια τον ενθάρρυνε να συγκεράσει αρμονικά στοιχεία από την ελληνική, την αρμενική και την αμερικανική κουλτούρα. Μιλά Αρμενικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ρωσικά και έχει ήδη τον αέρα του πολίτη του κόσμου.
Ο ίδιος μιλώντας στο ALUMNUS αναφέρει: «Όταν ήμουν μικρός δεν είχα σκεφτεί τις σπουδές στο εξωτερικό. Οι σπουδές στην Αμερική προέκυψαν όταν ήμουν στην Α’ Λυκείου». Εκείνη τη χρονιά ήρθε σε πρώτη επαφή με τα αμερικάνικα πανεπιστήμια κερδίζοντας μια υποτροφία μέσω των καλοκαιρινών προγραμμάτων του Σχολείου. Η εμπειρία αυτή ήταν καθοριστική για τις μελλοντικές επιλογές του Ναρέκ.
Η εμπειρία του Yale
«Η αλήθεια είναι ότι ήθελε υπομονή και επιμονή για να με δεχτούν στο Yale. Ήταν αρκετά δύσκολο εάν αναλογιστεί κανείς πως από τις εκατό αιτήσεις μόλις οι έξι γίνονται δεκτές. Θέλει και κόπο και τρόπο. Για την επιτυχία μου αυτή με βοήθησε το γεγονός ότι μέσα στην τάξη του Ανατόλια το μάθημα γινόταν με τέτοιο τρόπο, ώστε μετά στο σπίτι να μην χρειάζεται πολύ διάβασμα. Με βοήθησε επίσης το γεγονός ότι όταν διάβαζα ήμουν πειθαρχημένος» λέει ο Ναρέκ και συμπληρώνει: «Επέλεξα την Αμερική για σπουδές γιατί υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Το αμερικάνικο σύστημα εκπαίδευσης σου δίνει μια ελευθερία κινήσεων να εξερευνήσεις πολλούς τομείς και να διαλέξεις αυτό που σε εκφράζει καλύτερα». Δεν έχει κατασταλάξει ακόμη στις σπουδές που θέλει να ακολουθήσει και αυτή την περίοδο παρακολουθεί μαθήματα διαφόρων ειδικοτήτων. Εμφανίζεται, ωστόσο, κατασταλαγμένος για τη μελλοντική του σταδιοδρομία. «Θα ήθελα να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα και να γίνω καθηγητής».
Λέει πως στην Αμερική κάθε ημέρα είναι διαφορετική. «Δεν μπορείς να κάνεις πρόγραμμα. Υπάρχουν ημέρες με πολλή δουλειά, παρακολουθήσεις μαθημάτων και διαγωνίσματα και άλλες που προορίζονται για χαλάρωση και βόλτες με φίλους», απαντά αναφερόμενος στην καθημερινότητά του στο Πανεπιστήμιο. Σημειώνει πως έχει φίλους Έλληνες και αισθάνεται περήφανος για το γεγονός ότι στο Yale η Ελλάδα εκπροσωπείται σε επίπεδο φοιτητών και καθηγητών σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία. Αυτοί οι « εκπρόσωποι» της χώρας στην Αμερική είναι και ο λόγος που η Ελλάδα στα μάτια των συμφοιτητών του κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις.
Πόσο βοήθησε το Κολλέγιο Ανατόλια;
Ο σημερινός υπότροφος του Yale θυμάται: «Με παρότρυνε ο πατέρας μου αλλά και οι γνωστοί μου να δώσω εξετάσεις μετά το δημοτικό για υποτροφία στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Το δοκίμασα και πέτυχα». «Εάν δεν υπήρχε ο θεσμός των υποτροφιών στο Κολλέγιο Ανατόλια, ίσως τώρα να μην βρισκόμουν στην Αμερική για σπουδές» υποστηρίζει. «Το Ανατόλια με έβαλε σε ένα δρόμο και με βοήθησε να καταφέρω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Με βοήθησαν και οι δάσκαλοι και οι σύμβουλοι του σχολείου. Εξάλλου ο τρόπος διδασκαλίας στο Κολλέγιο Ανατόλια και η μεγάλη ποικιλία των εξωσχολικών δραστηριοτήτων αναπτύσσουν πολύπλευρα την προσωπικότητα των μαθητών, κάτι που δεν γίνεται σε άλλα σχολεία». Γι’ αυτό και συμβουλεύει τους μαθητές του Κολλεγίου να είναι συγκεντρωμένοι μέσα στην αίθουσα, να προσπαθούν και να θέτουν υψηλούς στόχους.
Είναι βέβαιο πως ο Ναρέκ για πολλά ακόμη χρόνια θα βρίσκεται στις ΗΠΑ. Τι νοσταλγεί περισσότερο; Τις ανέμελες βόλτες με τους φίλους του στη Νέα Παραλία, δίπλα στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, τις ώρες που απολάμβανε το αγαπημένο του μυθιστόρημα «Έγκλημα και Τιμωρία» ή μια καλή παρτίδα πινγκ πονγκ! Και βέβαια «όλες τις πρώτες μέρες του σχολείου, τον ενθουσιασμό μας που ξαναβρισκόμαστε με τους συμμαθητές και τους φίλους μας, ανυπόμονοι να ανταλλάξουμε νέα και να κερδίσουμε καινούριες εμπειρίες!»
Φαίνεται πως μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα ακόμη και τα άπιαστα εφηβικά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα …
Η συνέντευξη του Νάρεκ Αλεξανιάν δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό “Anatolia Alumnus” (Τεύχος 137, Δεκέμβριος 2016)