Μία ζωντανή «ανταπόκριση» από τα μέτωπα των μεγαλύτερων πολεμικών ανταποκρίσεων των τελευταίων τριών δεκαετιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια μέσα από τις αφηγήσεις ενός βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή, Πωλ Βιττωρούλη. Ο 77χρονος Πωλ Βιττωρούλης κάλυπτε επί 25 χρόνια για λογαριασμό του αμερικάνικου τηλεοπτικού κολοσσού CBS μεγάλα γεγονότα και πολέμους στην Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία. Με την κάμερά του αποτύπωσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την πείνα και τους λιμούς στην Αφρική, ενώ μέσα από τον δικό του φακό το τηλεοπτικό κοινό πληροφορήθηκε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων στην Τεχεράνη το 1980. Επιλεγμένες ιστορίες από το συγκλονιστικό του βιογραφικό έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο του Camera Βelli (εκδόσεις Ιανός) τα έσοδα του οποίου διατίθενται για τα θύματα της πείνας.
Ο κ. Βιττωρούλης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Οκτωβρίου και μίλησε στους μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου και του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια για όλα όσα έζησε, είδε και κατέγραψε με την κάμερά του σε ταραγμένες και εκρηκτικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Με μεγάλη ενεργητικότητα και ρέοντα λόγο μετέφερε τους μαθητές του σχολείου στην Αφρική, το Ισραήλ, τη Βυρηττό περιγράφοντας με λεπτομέρειες από γεγονότα τα οποία ο ίδιος βίωσε και έγιναν ιστορία μέσα από την κάμερά του, θίγοντας παράλληλα και τα ηθικά διλήμματα της εργασίας του. «Πολλές φορές μπαίνει το ερώτημα αν πρέπει να αφήσεις την κάμερα κάτω για να σώσεις κάποιον που κινδυνεύει». Ο ίδιος κινδύνεψε πολλές φορές: από βόμβες, διασταυρούμενα πυρά, ακόμη και από γύπες στην Αφρική. Ποτέ όμως δεν αρνήθηκε τις αποστολές που του ανέθεταν τις οποίες διεκπεραίωνε με επιτυχία.
Τον βραβευμένο με EMMY εικονολήπτη παρουσίασε ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σταύρος Τζίμας. Εκπρόσωπος και ο ίδιος της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με βραβεύσεις και δύο βιβλία στο ενεργητικό του για τις ανταποκρίσεις του από τα Βαλκάνια και τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Τζίμας ξεκίνησε έναν διάλογο, εν είδει συνέντευξης, με τον καλεσμένο και μοιράστηκε με το μαθητικό ακροατήριο ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της βιογραφίας του Πωλ Βιττωρούλη: πώς από την Κάρπαθο βρέθηκε στον Καναδά, χωρίς οικονομικά μέσα και εφόδια, παρά μόνο με την επιθυμία του να πετύχει και να διακριθεί συνδυάζοντας τη «σκληρή δουλειά και το ρίσκο».
Τη θέση του κ. Τζίμα πήραν οι μαθητές και οι μαθήτριες που έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους στον βραβευμένο εικονολήπτη.