Το βιβλίο του William McGrew «Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece» παρουσιάστηκε στο Κολλέγιο Ανατόλια στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων των 50ων Δημητρίων. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια και είχε την υποστήριξη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε την πολυπληθή παρουσία και το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού που τίμησε τον συγγραφέα ο οποίος αφιέρωσε δέκα χρόνια επίμονης και διεξοδικής έρευνας για να ολοκληρώσει ένα εμβληματικό βιβλίο συνδυάζοντας με εξαιρετικό τρόπο την επιστημονική προσέγγιση και τις αφηγηματικές αρετές. Ο William McGrew διετέλεσε Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια από το 1974 μέχρι το 1999 και εν συνεχεία ανέλαβε την προεδρία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (2005- 2009). Προηγουμένως είχε διατελέσει μέλος του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Η έκδοση “Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece» παρακολουθεί τη συναρπαστική διαδρομή του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού με βασικούς σταθμούς τη Βοστόνη, όπου βρίσκονται οι απαρχές του Κολλεγίου Ανατόλια, τη Μερζιφούντα του Πόντου όπου πρωτολειτούργησε το ίδρυμα το 1886 και τη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1924.
Για το πρώτο μέρος του βιβλίου, μίλησε ο Γιώργος Δέδες, καθηγητής Τουρκικής Φιλολογίας στο University of London και απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια. Η άμιλλα που χαρακτήριζε τους ιεραποστόλους, έδωσε εντυπωσιακή ώθηση στην εκπαίδευση στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τόνισε ο κ. Δέδες: «Η προοδευτική φιλοσοφία των ιεραποστόλων, το εκπαιδευτικό μοντέλο που βασιζόταν στον ορθολογισμό και τις φυσικές επιστήμες, η διδασκαλία των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα των μαθητών η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας» εξηγούν την απήχηση και την επιρροή που είχαν το Κολλέγιο Ανατόλια όπως και άλλα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή.
Την περίοδο από τη μετεγκατάσταση του Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη το 1924 μέχρι τα πρόσφατα χρόνια, κάλυψε ο Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και ο οποίος υπήρξε υπότροφος και οικότροφος μαθητές του σχολείου. Ο κ. Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στον διττό χαρακτήρα του βιβλίου, «που ικανοποιεί τις επιστημονικές απαιτήσεις, τεκμηριώνει τα γραφόμενα, και ταυτόχρονα αναφέρεται σε συγκινητικές προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες». Ο κ. Χαρδούβελης παρουσίασε τους λόγους που συνετέλεσαν στη μεταφορά του Κολλεγίου από τον Πόντο στη Θεσσαλονίκη, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το ίδρυμα και την εξέλιξή του σε έναν κορυφαίο εκπαιδευτικό οργανισμό.
Σκοπός του βιβλίου ήταν «να καταδείξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Κολλεγίου Ανατόλια, που είχε τόσους πολλούς πρωταγωνιστές: Αμερικανούς, Αρμένιους, Έλληνες, Ρώσους, Εβραίους, Τούρκους» σημείωσε ο William McGrew στη δική του τοποθέτηση. «Αλλάζει συνεχώς ο κόσμος και ένα προοδευτικό σχολείο όπως το Ανατόλια με τα ιδανικά, τους σκοπούς και την εκπαιδευτική του φιλοσοφία, εξελίσσεται ανάλογα για να προσφέρει στο κοινό» υπογράμμισε ο συγγραφέας καταχειροκροτούμενος από το κοινό.
Την παρουσίαση συντόνισε ο Χρήστος Πλούσιος, πρώην διευθυντής του 2ου Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Ντικράν Μπλετζιάν.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Γιώργου Λυσαρίδη, μέλους του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης και τέως Αντιπροέδρου του Κολλεγίου Ανατόλια ο οποίος μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Κολλεγίου με τον Ποντιακό Ελληνισμό, και με τον Δρα Λέων Ναρ, Υποδιευθυντή του 2ου Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια που περιέγραψε τους διαχρονικούς δεσμούς της Εβραϊκής Κοινότητας με το σχολείο.
Πληροφορίες για το βιβλίο και τον συγγραφέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του βιβλίου www.educatingacrosscultures.com