Προχωρημένο «μάθημα» Φυσικής με τον Γιάννη Παπαφιλίππου

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται στο CERN παρουσιάστηκε στους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια από τον Γιάννη Παπαφιλίππου. Ο Διευθυντής Ερευνών στο CERΝ στο πεδίο των δεσμών αδρονικών επιταχυντών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, δέχθηκε την πρόσκληση του ACT για να δώσει μία ομιλία στους μαθητές των δύο Λυκείων και του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η διάλεξη του κ. Παπαφιλίππου έγινε στη Βιβλιοθήκη Bissell και κατά τη διάρκειά της ο διαπρεπής Φυσικός μίλησε για τη εργασία που συντελείται στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου, και τις εφαρμογές σε πεδία της ιατρικής όπως είναι η ακτινοθεραπεία. Εκτός από τα εντυπωσιακά ερευνητικά επιτεύγματα οι μαθητές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο έργο και την αποστολή του ερευνητή. «Ο ερευνητής είναι ένα κράμα ισχυρής θέλησης και σκληρής δουλειάς» σχολίασε ο κ. Παπαφιλίππου που δεν έκρυψε ότι μικρός ήθελε να γίνει αστροναύτης. Μεγαλώνοντας όμως αφιερώθηκε στη Φυσική αναζητώντας απαντήσεις για τους νόμους της ζωής. Και απευθυνόμενος στα παιδιά, υπογράμμισε ότι «η μεγάλη χαρά του ερευνητή είναι να προχωρά η έρευνα μέσα από τη δουλειά των μαθητών του».

Ο Δρ. Γιάννης Παπαφιλίππου είναι διπλωματούχος Φυσικός του ΕΚΠΑ (1992). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αστροφυσική, στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, και εκπόνησε διδακτορική διατριβή σε εφαρμοσμένα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα στο «Γραφείο Γεωγραφικών Μηκών» (Bureau des Longitudes), στο Πανεπιστήμιο Παρισιού VII (1997).

Έπειτα από μεταδιδακτορική υποτροφία στο CERN, στη Γενεύη, και θέσεις μόνιμου ερευνητή στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven της Νέα Υόρκης και στην Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Ακτινοβολίας Συγχρότρου (European Synchrotron Radiation Facility, Γκρενόμπλ), επέστρεψε στο CERN το 2005, όπου και εργάζεται έως και σήμερα ως Διευθυντής Ερευνών στην ομάδα Φυσικής των Επιταχυντών. Το ερευνητικό του έργο, Που έχει δημοσιευτεί σε περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα και τεχνικές εκθέσεις, επικεντρώνεται σε θεωρητικές και πειραματικές μελέτες δυναμικής των δεσμών για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία ενός ευρέος φάσματος λεπτονικών και αδρονικών επιταχυντικών δακτυλίων.

Από το 2016 ηγείται του τομέα «Μη Συνεκτικών Φαινομένων σε Αδρονικά Σύγχροτρα» που αποτελείται από 35 ερευνητές, μεταδιδακτορικούς υπότροφους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και εξωτερικούς συνεργάτες, και μελετά μη γραμμικά συλλογικά φαινόμενα πολλών σωματιδίων σε αδρονικά σύγχροτρα υψηλής έντασης και συγκρουστήρες, όπως ο Μεγάλος Συγκρουστήρας Αδρονίων (LHC).


Since being founded in 1886 in Merzifon of Asia Minor, Anatolia has been synonymous with quality education. Based in Thessaloniki since 1923, Anatolia College is a private, non-for-profit educational institution imbued with the highest ideals of Greek and American education. Today, Anatolia comprises three academic divisions, offering education of the highest standards to young people as well as adults from Greece, the US and the Balkans: Anatolia Elementary School (Kindergarten - 6th Grade), Anatolia High School (Gymnasion and Lykeion High School and IBDP), and ACT - American College of Thessaloniki, which offers graduate and post-graduate programs. At the same time, CTY Greece (Center for Talented Youth) operates at Anatolia College since 2014, in collaboration with Johns Hopkins University and the Stavros Niarchos Foundation.


(c) 2015 Anatolia College